I den här artikeln kommer jag att förklara vad du kan äta i Ryssland, vilka de mest traditionella och typiska rätterna är, samt de drycker som följer med dem. Men jag kommer inte bara att berätta om det ryska köket, utan också om restaurangerna där du kan prova det, från lokala snabbmatskedjor till internationellt erkända ryska gourmetrestauranger.

Rysk gastronomi och kök

1. RYSKT KÖK: en köksmix som är svår att definiera

Det ryska köket har inte det internationella rykte som andra kök har, men sanningen är att Ryssland har en lång och rik kulinarisk historia, med många influenser från köken i andra ryska regioner, tidigare sovjetrepubliker eller fransk mat.

Trots detta upplever Moskva och Sankt Petersburg en gourmetmodernisering av sitt gastronomiska utbud. Det finns fler och fler gourmetrestauranger som får internationellt erkännande, och detta lockar resenärer som vill prova en måltid utöver det vanliga, och sanningen är att många gäster återvänder hem överraskade och mycket nöjda.

När jag reser till ett främmande land, är en av de första sakerna jag gillar att veta vilken som är den typiska maten och drycken på platsen, vilka som är öppettiderna, vad som är den vanliga dricksen att lämna eller vilka som är de mest populära lokala produkterna, och manér vid lunchtid. Jag gillar också att veta vilken typ av restauranger jag kommer att hitta, både ryska snabbmatskedjor och mellanklass- och lyxrestauranger.

I den här artikeln kommer jag att berätta om alla dessa aspekter tillämpade på rysk gastronomi.

2. RYSSARS MANÉR vid lunchtid

2.1. Vilka måltider lagar ryssar?

Ryssar börjar dagen med en frukost som kallas zavtrak, som kan bestå av kasha (en sorts mjölkgröt och risflingor eller mannagryn) eller bröd med smör. Vissa har också en starkare frukost som inkluderar korv, ägg, bröd, etc.

Den andra måltiden är obied och äts vid middagstid (omkring kl. 13.00 eller senare) och är dagens huvudmåltid, som inkluderar förrätt, huvudrätt och dessert.

Den sista måltiden för dagen äts från kl. 19:00, de kallar den uzhin och den betraktas som en sorts middag, som vanligtvis inte inkluderar soppa eller dessert.

De flesta rätter serveras med rågbröd. De är mycket förtjusta i gräddfil, kallad smetana, som finns i många rätter. Som förrätt har de nästan alltid en soppa och till dessert är de mycket förtjusta i att dricka svart te med citron (som de dricker vid alla tider) tillsammans med något godis.

De använder också mycket tvorog, en mejeriprodukt, gjord av vispad ost, med en krämig och vit textur, som görs med komjölk.

Och vad sägs om ryskt kaviar? Det finns röd (lax) och svart (beluga, stör eller sevruga). När det gäller den senare är den bästa och dyraste belugans, och du hittar den bara på fina restauranger eller i vissa butiker.

Hemma är det normalt att äta den röda kaviaren, den ekonomiska. I ryska hem tas den ovanpå en skiva vitt bröd och smör. Den förekommer också i många rätter, såsom blinis (liknande crepes). Svart kaviar, å andra sidan, är reserverad för speciella tillfällen (jul, speciella firanden, etc.)

Rysk kaviar

2.2. Ryska matlagningsrundturer

Om du vill fördjupa dig helt i gastronomin, organiserar vissa byråer gastronomiska turer, så att du kan lära känna det ryska köket och de lokala produkterna bättre.

Till exempel organiseras en gastronomisk tur i Moskva för att smaka på de typiska ryska rätterna genom att besöka tre restauranger. En gastronomisk tur organiseras också för att prova de typiska ryska produkterna, på lokala marknader som Danilovsky-marknaden eller en tur för att njuta av de typiska ryska dryckerna: rysk vodka, ryskt hantverksöl eller Nastoika.

Ett annat alternativ är att njuta av en traditionell rysk måltid i ett centralt Moskva-kloster, eller till och med ta några matlagningskurser med en lokal familj.

Sammanfattningsvis är möjligheterna varierade. Välj den som bäst passar dina smakpreferenser.

Gastronomisk tur i Moskva

3. TYPISKA ryska gastronomiska RÄTTER

3.1. Förrätterna: från Borscht till rysk sallad

Sopporna

Ett mycket speciellt och utmärkande drag hos ryssarna är att de äter soppa året runt. Det är nästan alltid den första rätten eller förrätten som föredras före varje måltid.

Sopporna är rika och kaloririka, för att bekämpa kylan på vintern. En av de mest kända är Shchi, gjord av potatis, kål och kött. Det finns också Borscht, som också är typisk i Ukraina, men mycket populär i Ryssland, som har grönsaker och rödbetor som ger den en mycket intensiv röd färg.

Det finns också lättare soppor som Solyanka eller Ukha (fisksoppa). Men det finns också kalla soppor som Okroshka, med grönsaker, potatis och Kvas.

Borsch

Rysk mat

Sallader kan också inleda måltiden. Den ryska salladen kallas Oliviersallad. Namnet beror på kocken av franskt ursprung som populariserade den. Den är nästan alltid en del av nyårsaftonsmenyn.

Det finns en annan mycket populär sallad som kallas “Sill under en päls”, gjord med sill täckt med potatis, rödbetor, morötter, ägg och majonnäs.

Rysk sallad olivier

3.2. Huvudmåltiderna: från Stroganoff till blinis

Kött

Stroganoff är en av de mest typiska rätterna i det ryska köket och du kan hitta den på nästan varje restaurang. Det är en kötträtt med tärnat nötkött, åtföljd av svamp, lök och gräddsås, serverad med ris eller pasta.

Stroganoff Beef

Shashlik är en grillspett-rätt som är mycket populär i Ryssland, Kaukasus och Centralasien. Namnet varierar beroende på land: Mtsvadi i Georgien, Khorovats i Armenien och Khebab i Azerbajdzjan.

Ryssarna är mycket förtjusta i att göra dessa spett på utomhusgrillar i parker när vädret är bra.

I Ryssland är rätter med biffar och olika typer av fyllda kött också mycket vanliga.

Shashlik

Fisk

När det gäller fisk tar ryssarna främst lax, öring, sill och torsk. Garneringen av dessa rätter är vanligtvis med potatis (kokt, stekt eller mosad). Ibland tillsätts också gräddfil eller smetana.

Fisk på restauranger i Ryssland

De tar också Koryushka, små fiskar, typiska för haven i norra Europa och mynningarna av floder som Neva. De tas friterade, lätt panerade och med såser. Det är en typisk och oumbärlig rätt i Sankt Petersburg.

Koryushka

Pasta och piroger

Denna typ av rätter gillar både barn och vuxna. Först och främst skulle jag vilja lyfta fram Pelmeni, liknande ravioli och fyllda med kött (antingen kalv, fläsk eller lamm). De serveras med smetana eller smör. På engelskspråkiga menyer på ryska restauranger kan du hitta dem som Dumplings.

En annan version av Pelmeni är Varenyky, som är större och med andra typer av fyllningar: grönsaker, kål, potatis eller svamp. De går med vilken sås som helst; du kan till och med göra sötsaker med körsbärsfyllning.

Pelmeni

Golubtsy, eller kålrullar fyllda med olika produkter, är också mycket vanliga på restaurangmenyer.

Golubtsy

Det är också värt att notera bullar som pirozhki, pirogi eller kulebiaka. De kan vara fyllda med kål, kött, fisk eller potatis, men de kan också vara söta (sylt, äpple eller plommon). De är ofta snacks och har olika storlekar. Det är bra att känna till ingredienserna i förväg.

Mycket populära är blinis, en sorts crepes som serveras med smör, smetana, sylt, honung, röd eller svart kaviar, till och med fyllda med kött, söt skinka, ost, potatis, svamp, äpplen, jordgubbar, etc, eller med olika blandningar.

Blinis

Slutligen, för att variera lite, skulle jag rekommendera att du provar Khachapuri, Georgiens nationalrätt. Det är en pizzadeg fylld med ost, ägg och andra olika ingredienser.

Khachapuri

3.3. Desserter

Ryssar älskar desserter och har därför ett brett utbud av kakor och sötsaker.

Prianiki är pepparkaksgodis, vanligtvis med honung, men också med choklad eller fyllda med sylt av olika smaker.

De ovan nämnda blinis kan också serveras som dessert, beroende på vad de har på sig.

Det finns också desserter som bakat äpple och andra desserter med denna basingrediens, såsom Ptasie mleczko (eller fågelmjölk).

Andra desserter att lyfta fram är pastila eller fruktpasta, kasha guriev (nästan utan mjöl), Tula pepparkaka, medovik (eller honungs- och gräddtårta) och Napoleon, en sorts millefeuille. 

Napoleon-tårta

4. DRYCKER i Ryssland: från Kvas till vodka

När det gäller drycker rekommenderar jag att du först provar Kvas, en mycket mild jäst alkoholhaltig dryck (cirka 1,2º) och mycket populär i Ryssland. Det finns också versioner utan alkohol, ofta med fruktsmak.

Det är en jäst dryck baserad på svart bröd gjort med vete, korn och råg, och för att tillsätta smak kan man också tillsätta vilda frukter. På den tiden var denna dryck känd som ”sovjetisk Coca-Cola” för sin smak, färg och skum den producerar.

kvas

Å sin sida dricks te när som helst på dagen. Det mest traditionella i Ryssland är svart te. Vanligtvis med socker och citron, och utan mjölk, serverat varmt. Det åtföljs av pasta eller sötsaker.

När det gäller öl är det mest kända märket Baltika, baserat i Sankt Petersburg, det största företaget i Östeuropa och den näst största tillverkaren i Europa. Det tillhör för närvarande Carlsberg-gruppen. Men på restauranger kan du hitta öl från hela världen, men till ett dyrare pris.

baltika öl

Också mycket anmärkningsvärt är kefir, en jäst dryck baserad på mjölk (drickyoghurt).

Och vad sägs om vodka? Ryssar blandar den inte eller serverar den med is, även om flaskan ställs i kylen. Den åtföljs av mat: pickles, sill, etc. Den serveras i små glas.

Vodka i Ryssland

Och vin? Du hittar bra viner på restaurangmenyer som kommer från Krim eller Kaukasus (Georgien, Armenien, etc.), med en förkärlek för söta viner. Bra restauranger har också viner från hela världen på sina menyer.

5. RESTAURANGER i Ryssland: Ryskt, georgiskt och annat kök från före detta Sovjetunionen

Att välja eller rekommendera en restaurang är mycket komplicerat, eftersom det beror på många faktorer. Till exempel priset. Som jag kommer att förklara nedan, kan du i Ryssland hitta lokala snabbmatskedjor eller bufféer där du äter bra och som inte är dyra, men du kan också hitta gourmetrestauranger med mycket högre priser. Om du går med små barn kommer de att älska de ryska snabbmatskedjorna.

Några viktiga faktorer att tänka på:

  • Öppettider i Ryssland, särskilt i stora städer som Moskva och Sankt Petersburg, är breda och sträcker sig över hela dagen på många ställen. Således är luncher vanligtvis från 12:00 till 16:00. Middagar från 19:00, oftare och kanske redan fullsatta vid 20:00, även om de kan pågå till 23:00.
  • Servicen som erbjuds är generellt bra. Men du kan hitta menyer endast på ryska och med personal med grundläggande engelskkunskaper.
  • Om vi pratar om dricks, är det normalt att lämna ett belopp mellan 5 och 10% om behandlingen och servicen förtjänar det, ännu mer i kvalitetsrestauranger. Den normala och lagliga betalningen är med rubel, antingen med kort eller kontanter.
  • Förutom att prova de ryska kökens restauranger, rekommenderar jag starkt att prova texturerna och smakerna från de tidigare sovjetrepublikerna, såsom uzbekiskt eller georgiskt.
  • På de mest lyxiga restaurangerna är det att föredra att boka i förväg. Många av dessa restauranger tillåter dig att boka genom deras webbplats på engelska, eller också per telefon på engelska, eller så kan du be receptionen på ditt hotell att ringa för att göra bokningen.

Och här är en sista notering om du missar det: pectopah betyder ”restaurang”.

Kyrillisk restaurang

5.1. RYSKA SNABBMATSSTÄLLEN

I Ryssland hittar du en mängd amerikanska snabbmatskedjor (McDonalds, Burger King, KFC, etc.), men jag rekommenderar att du provar ryska snabbmatskedjor. Du kan hitta dem på centrala platser och i stadens köpcentrum. Det finns många men jag skulle vilja lyfta fram följande:

  • Teremok. Menyn är baserad på världen av blinis, fyllda på flera sätt, till och med med kaviar. Du kan också prova pelmeni, Oliviersallad, soppor eller traditionella drycker som kvas. Denna kedja är utbredd i Moskva och Sankt Petersburg.
Teremok - Rysk måltid
  • Kroshka Kartoshka. Namnet skulle betyda något i stil med ”Liten potatis” och hela deras matutbud kretsar kring potatisen, Rysslands näst viktigaste produkt (efter bröd). De serverar stora potatisar på alla möjliga sätt (bakade i folie, med smör eller med ost, örter, kött eller svamp). Men de erbjuder också andra ryska maträtter som pelmeni, vareniki (bullar fyllda med ost) eller Oliviersallad. Det är mycket utbrett i Moskva och Sankt Petersburg.
Potatis i Ryssland - Snabbmat
  • Russian appetite. En annan rysk snabbmatskedja med en meny som inkluderar lite av allt: soppor, snacks, hamburgare, pasta, etc. Det är bäst att besöka deras webbplats för att få en uppfattning om vad du kommer att hitta.
  • Cheburechnaya URSS. Om du är nostalgisk för det tidigare Sovjetunionen, är detta din snabbmatskedja. För närvarande har den bara 5 butiker i Moskva.

5.2. RYSK SJÄLVSERVERING ELLER BUFFÉKÖK

Ryssar älskar också bufféer. Den mest kända är Mu Mu (My-My). De identifieras snabbt av kon de visar vid dörren till varje anläggning. De erbjuder alla typer av ryska rätter.

Mu mu restauranger Ryssland

En annan kedja av bufféer är Grabli, mycket utbredd i Moskva, eller Marketplace, med många restauranger i Sankt Petersburg.

Jag skulle också vilja lyfta fram Taras Bulba, av rysk och ukrainsk mat, med cirka 20 anläggningar i Moskva.

5.3. GOURMETRESTARURANGER: Michelin-guiden och Gault et Millau-guiden

Den franska Michelin-guiden har ännu inte kommit till Ryssland, så du hittar inga ryska restauranger i denna guide. Däremot har den franska guiden Gault et Millau kommit till Moskva, som värderar de bästa restaurangerna i världen med ett betyg från 0 till 20. De bästa restaurangerna tilldelas inte stjärnor utan ”kockhattar” (med maximalt 5 hattar).

Gault et Millau-webbplatsen hittar du menyerna för dessa restauranger med deras priser, så du inte får några överraskningar. I vilket fall som helst är dessa inte priser som skrämmer folk, om de jämförs med gourmetrestauranger i andra länder.

4-kockhattars restauranger

  • Selfie. Menyn på denna moderna signaturkökrestaurang är baserad på lokala produkter: Kursk-fläsk, Murmansk-hälleflundra, Bryansk-nötkött, Tver-sparris, Krim-truffel, etc. Selfie-menyn innehåller produkter från 15 regioner i Ryssland, samt andra länder.
Selfie restaurang Moskva
  • Savva. Nära Röda torget, i lokalerna till det legendariska Metropol Hotel och med en något daterad dekoration. Det är för närvarande stängt för renoveringsarbeten. Den bakade krabban med sparris är särskilt framträdande. Restaurangen är uppkallad efter hotellets grundare, Savva Mamontov, en filantrop och författare till många idéer som förändrade Moskvas utseende i början av 1900-talet.

3-kockhattars restauranger

AQ Kitchen restaurang i Moskva

2-kockhattars restauranger

Turandot restaurang Moskva

1-kockhattars restauranger

Ruski Restaurang - Moscow City

Förutom dessa restauranger kan du i guiden också hitta många andra restauranger som också är mycket bra under namnet ”pop”. Det är bäst att kolla deras webbplats för att hitta den som bäst passar din smak eller budget.

Bland snabbmatsrestaurangerna och bufféerna utspridda över hela staden och gourmetrestaurangerna finns det oändliga matalternativ och jag kommer att prata om detta i nästa avsnitt.

5.4. REKOMMENDATIONER av restauranger vid de viktigaste turistattraktionerna

Vid många tillfällen beror valet av restaurang på platsen du besöker. Inte alltid ger restaurangen som ligger bredvid monumentet, museet eller attraktionen du besöker, det bästa värdet för pengarna. Ibland är det möjligt, men det mest normala är att du måste gå lite längre eller avvika, om möjligt.

Du hittar snabbmatsrestauranger och bufféer utspridda över hela staden och nära de viktigaste turistattraktionerna. Å andra sidan är det lite svårare att hitta bra ryska köksrestauranger till ett överkomligt pris nära de viktigaste turistattraktionerna.

I detta avseende rekommenderar jag att använda Google Maps eller TripAdvisor-applikationerna, som möjliggör geolokalisering av restauranger enligt din plats, med betyg och åsikter från andra kunder, samt det genomsnittliga priset på menyn.

Här är förslag på restauranger där du kan äta nära de viktigaste turistattraktionerna i Moskva och Sankt Petersburg:

MOSKVA

Restauranger vid Röda torget

Om du besöker Röda torget eller någon av dess byggnader som Kreml eller Vasilijkatedralen, har du flera alternativ för att äta. Först och främst, i GUM-gallerierna, ett vackert köpcentrum vid Röda torget, har du tre alternativ:

Stolovaya No 57 i landets huvudvaruhus - Gum-gallerierna
  • Unna dig att äta på Beluga Caviar Bar, som specialiserar sig på kaviar och vodka, men där du kan prova utsökta ryska maträtter. Det ligger på bottenvåningen. Turister drömmer om att komma in här för att prova kaviar och rysk vodka (15 gram laxkaviar och en shot vodka kan kosta runt 600 rubel)
Beluga Caviar Bar i landets huvudvaruhus - Gum-gallerierna
  • Ett mellanliggande alternativ mellan de ovanstående är Bosco Fresh Bar, på bottenvåningen i GUM och med en terrass bredvid Röda torget (italiensk och rysk mat)
Bosco fresh and bar i landets huvudvaruhus - Gum-gallerierna

För det andra har du också Okhotny Ryad Shopping Center, beläget under Alexanders trädgårdar, bredvid Röda torget. Eftersom det är ett underjordiskt köpcentrum går det ofta obemärkt förbi turister, men här hittar du ett brett utbud av restauranger och mer överkomliga priser än GUM-butikerna.

Förutom McDonald’s, Burger King, KFC eller Subway, hittar du här ett brett utbud av ryska snabbmatskedjor, såsom Teremok eller Kroshka Kartoshka, samt självbetjäningar som Mu Mu eller georgiska snabbmatskedjor som Eat Georgian. Du har också bra italienska restauranger som Osteria Mario eller asiatisk mat.

Okhotny Ryad Shopping Center - Shoppingcenter i Moskva
Restauranger nära Röda torget

Om du letar efter något bättre, bort från turistområdet, finns det några fantastiska restauranger:

Dr Zhivago restaurang Moskva
  • Georgisk mat. Om du går cirka 15 minuter från Röda torget har du Megobari-restaurangen, av georgisk mat. Här kan du hitta dess meny. Den erbjuder stort värde för priset. En annan mycket bra georgisk restaurang närmast Röda torget (på Revolutionstorget) är Tkemali.
  • Moldavisk mat. För att prova moldavisk mat måste du gå till Moldova-restaurangen, 15 minuters promenad från Röda torget. Det är en gömd plats i en passage (Rozhdestvenka St, House 7 tunnelbanestation Kuznetsky most). Mycket rekommenderad.
Autentisk restaurang av moldavisk mat Moldova i Moskva
  • Barbecue. Om du också går 20 minuter har du Bryanskiy Byk (Bldg. 1 Bolshaya Lubyanka St. 24/15). Utmärkt grillat kött.
Restauranger på Arbat Street

Arbat Street hittar du ett enormt restaurangutbud. Du hittar alla ryska och amerikanska snabbmatskedjor, samt olika bufféer som Mu Mu eller Grabli, georgiska restauranger, armeniska, asiatiska, etc.

Gata Old Arbat i Moskva

Om du letar efter en fin restaurang, kan du i detta område hitta White Rabbit, en modern rysk stil restaurang som ligger på 16:e våningen i ett köpcentrum framför byggnaden för utrikesministeriet. Här flätas traditionella ryska rätter samman med de senaste gastronomiska trenderna, och lokala produkter är på nivån av de mest gourmetpalatserna.

White Rabbit restaurang och bar i Moskva
Restauranger nära Tretyakov-galleriet

Inne i Tretyakov-museet finns en kafeteria om du vill äta eller dricka något, men jag skulle inte rekommendera att äta i museet. Om du letar efter en bra restaurang vid museets utgång, gå 5 minuter, rekommenderar jag Abramov, en restaurang med genomarbetad rysk mat. Något mer ekonomiskt är Taras Bulba ukrainsk matrestaurang.

Restoran Abramov Night
Restauranger i Novodevitjijklostret och kyrkogården

I omgivningarna av klostret (eller klostret) Novodevitji finns flera restauranger med genomarbetad mat: Givisatsivi (georgisk) och Golubka (italiensk och rysk mat). Om du föredrar, har du också en rysk snabbmatsanläggning från Kroshka Kartoshka restaurangkedjan.

Givisatsivi Restaurang Moskva
Restauranger i Kosmonautikmuseet och VDNH

I detta område hittar du inte de bästa restaurangerna i huvudstaden, men om du vill prova armenisk mat, ligger Ararat-restaurangen i Armeniens paviljong på VDNH .

På rysk mat kan du hitta Mosnebo-restaurangen, nära Vostok-raketen.

Armeniens paviljong i VDHKh
Restauranger i Moscow City

I Moscow City är matutbudet stort, med många snabbmatskedjor och bufféer. Det är en bra plats att äta från Moskvas höjder. Några rekommendationer om mer eleganta restauranger är följande: Ruski (ryskt kök), Yaffa (israeliskt kök) och Sixty restaurang (italiensk och fransk mat).

Restaurang SIXTY - Moscow City

SANKT PETERSBURG

Restauranger i centrum (Eremitaget, Nevskij Prospekt och huvudkatedralerna)

I centrala Sankt Petersburg, förutom snabbmatskedjorna Teremok och Kroshka Kartoshka, finns det också andra matkedjor till ganska billiga priser:

  • Stolovaya nº 1. Det mest ekonomiska du kan hitta. Nära Eremitaget och Isaacs katedral. Nevskij Prospekt, 13/19. Det har flera ryska, centraleuropeiska och orientaliska kökslokaler, med kantinbufféer. Frekventerat av ryssar och turister. Du kan äta bra för mellan 300 och 800 rubel. Det finns ganska många anläggningar av denna typ i staden. Faktum är att stolovaya är ”matsal” på ryska.
  • Market Place. Med modernare dekoration än den tidigare. Internationellt kök mycket varierat. Rekommenderas särskilt för luncher.
Stolovaya nº 1 - Sankt Petersburg

Om du letar efter något bättre, rekommenderar jag att du äter på en av följande restauranger:

  • Yat Restaurant. Mysig och liten anläggning av hemlagad rysk mat och även europeisk. Du kan äta bra à la carte, men det finns också menyer för turistgrupper för mindre än 1 500 rubel. På helgerna finns det levande musik. Mycket centralt och nära Eremitaget.
  • <!– /wp:list
    • Amo Cucinare. Ett fantastiskt alternativ om du är sugen på italiensk mat. Mycket nära Kyrkan på blodet. Mellan 1 000 och 1 500 rubel, och kan överstiga den sista siffran.
    • Teplo. En bra plats om du går med barn eftersom den har attraktioner för dem. Mycket varierad rysk mat. Ekonomisk meny, men priserna går upp om du beställer à la carte. Det ligger nära Isaacs katedral.
    • Tandoor. Indisk mat och dekoration. I samma område som den föregående.
    • Erivan. Armenisk och kaukasisk mat. Vid Fontanka-kajen, nära Lomonosov-bron.
    • Pelmenia. En mysig plats att äta ryska specialiteter som pelmeni eller varenyky. Identiskt område som den föregående.
    • Yat Restaurant. Mysig och liten restaurang med hemlagad rysk och även europeisk mat. Du kan äta bra à la carte, men det finns också menyer för turistgrupper för mindre än 1 500 rubel. På helgerna finns det livemusik. Mycket centralt och nära Eremitaget.
    • Mansarda Restaurant (restauranger i Ginza-gruppen). Italiensk, rysk och orientalisk mat. Beläget vid Isaakskatedralen.
    • Stroganoff Steak House. Rysk, europeisk och amerikansk mat. Stor och välskött grill för köttälskare. I området kring Isaakskatedralen.
    • Fiolet. Asiatiskt, europeiskt och japanskt kök. Vid Fontankakanalen, nära Lomonosovbron.
    • Public Café. En av de högst rankade restaurangerna på TripAdvisor med utmärkt pris-kvalitetsförhållande.
    • Khacho and Puri Restaurant. Georgisk och europeisk mat. Trevlig atmosfär. Ligovsky Prospekt 29 (det finns en annan längre bort). Nära obelisken för Leningrads heroiska försvarare.
    • Mamalyga. Främst kaukasisk och georgisk mat. Det finns tre restauranger, men den mest centrala ligger vid Kazankatedralen.
    • Percorso. Lyxiga italienska specialiteter. Bottenvåningen på Four Seasons Hotel Lion Palace. Mycket nära Isaakskatedralen.
    • Bellevue. Lyxrestaurang belägen på nionde våningen i Kempinski Hotel. Fantastisk utsikt.
    • Restauranger nära Peter och Paul-fästningen

      Vad gäller matställen vid Peter och Paul-fästningen finns det två kaféer och flera snabbmatskiosker inne på området, men om du söker en bra restaurang rekommenderar jag Koryushka Restaurant (från Ginza-gruppen), som ligger på själva ön Zayachy, nära den historiska platsen och den sandiga stranden. Det går att boka bord online på deras webbplats. Rymlig lokal, fin inredning och panoramautsikt. Genomsnittspris cirka 2 000 rubel.

      Precis bredvid Koryushka-restaurangen finns en fin sandstrand som är mycket populär på sommaren, så du kan kombinera besöket med ett dopp i Neva-floden 🙂

      Koryushka restaurant in St Petersburg

      Ett annat mycket bra alternativ, mycket nära fästningen, är Mari Vanna, en mycket originell restaurang som är inredd som en kitschig lägenhet. Bra rysk mat. Det finns identiska restauranger i London, Moskva, Baku och New York.

      Restauranger nära Peter och Paul-fästningen

      Vad gäller matställen vid Peter och Paul-fästningen finns det två kaféer och flera snabbmatskiosker inne på området, men om du söker en bra restaurang rekommenderar jag Koryushka Restaurant (från Ginza-gruppen), som ligger på själva ön Zayachy, nära den historiska platsen och den sandiga stranden. Det går att boka bord online på deras webbplats. Rymlig lokal, fin inredning och panoramautsikt. Genomsnittspris cirka 2 000 rubel.

      Precis bredvid Koryushka-restaurangen finns en fin sandstrand som är mycket populär på sommaren, så du kan kombinera besöket med ett dopp i Neva-floden 🙂

      Koryushka restaurant in St Petersburg

      Ett annat mycket bra alternativ, mycket nära fästningen, är Mari Vanna, en mycket originell restaurang som är inredd som en kitschig lägenhet. Bra rysk mat. Det finns identiska restauranger i London, Moskva, Baku och New York.

      Restauranger vid Katarinapalatset och omgivningar

      Det finns ett café i lobbyn av Katarinapalatset, ett sommarcafé i Katarinaparkens trädgårdar, samt två restauranger och flera snabbmatstånd. Mer information via denna länk: http://tzar.ru/en/services/cafe

      Om du vill äta bättre finns det några mycket bra restauranger runt palatset, såsom den georgiska Mimino, den ryska Hlebnikov eller den italienska Bona Capona.

      Om du letar efter något riktigt autentiskt och typiskt för det ryska köket (även om det är ganska turistiskt), finns Podvorye restaurangen. Den har interiörer i trä och en originell exteriör. Mycket bra valuta för pengarna.

      Podvorye Restaurant St Petersburg

      Jag hoppas att den här artikeln har varit till hjälp, så att du kan upptäcka och prova det ryska köket bättre. Du kan dela denna artikel med dina vänner på Twitter eller Facebook för att sprida rysk matkultur.

    Tips: Läs också